Uluslararası sermaye piyasaları

ABONE OL
17 Ağustos 2021 00:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eurotahvil Piyasaları

ABD 10 yıllık getirilerinde Cuma günü görülen gerileme haftanın ilk işlem gününde de devam ederken 1.28 seviyelerinden 1.22’ye kadar düşüş görüldü. Bu seviyeler son on günün en düşük seviyeleri olurken gerilemede teknik destek olan 50 günlük hareketli ortalamanın kırılması ve büyüme endişeleri ile risksiz varlıklara yönelim etkili oldu. Avrupa tarafında seyir karışık olurken İngiltere ve Fransa 10 yıllıklar sırasıyla 0.57 ve -0.13 getiri seviyesinden primli olarak, Almanya 10 yıllıklar ise -0.47 getiri seviyesinden satıcılı olarak işlem gününü sonlandırdı.

Kur hareketinin de etkisiyle, lokal tarafta hazine kıymetlerinde diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla pozitif ayrışma görüldü. 10 yıl vadeli hazine kıymetinin getirisi 6.12 seviyelerinden 6.06’ya gerilerken 5 yıl vadeli ülke CDS’inde de hafif aşağı hareket vardı ve yaklaşık 2 baz puan gerileyerek 380 / 385 seviyelerinde kote edildi. Şirket kıymetlerinde seyir karışık olurken İş Bankası 2024 vadeli senior kıymet 4.43 getiri seviyesinden yatay artıda işlem görürken, Akbank 2031 vadeli sermaye benzeri kıymet 6.71 getiri seviyesinden işlem gördü.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD Hisse senetleri, Çin tarafında beklentinin altında gelen ekonomik veriler ve delta varyantının yayılmasının küresel toparlanmanın yavaşladığına dair endişelere yol açmasının ardından Pazartesi günü değer kaybetti. Citigroup’dan Tobias Levkovich, Fed’in varlık alımlarını sonlandırması, daha yüksek vergi oranları olasılığı, marj baskıları ve kalıcı enflasyonun “tahvil piyasasının yanıt vermesi gereken” güçler haline gelmesiyle birlikte yatırımcıların daha fazla oynaklığa hazırlık yapması gerektiği konusunda uyardı. Diğer yandan ABD Fed Başkanı Powell Salı günü eğitimciler ile birlikte yapılacak olan müzakereye ev sahipliği yapacak. Potansiyel olarak, Ağustos ayı sonlarında yapılacak Jackson Hole sempozyumunun habercisi olan etkinlik, yatırımcıların yakın takibinde olacak. Çarşamba günü yayınlanan FOMC tutanakları da bu hafta yakından takip edilmesi gereken önemli açıklamalar içerisinde yer alıyor.

Güne sert kayıplar ile başlayan ABD endeksleri gün sonunda kayıplarının bir kısmını geri almayı başardı. Dow Jones endeksi %0.3 ve S&P500 %0.26 oranında değerlenerek günü sonlandırırken Nasdaq %0.2 kayıp ile haftaya başlangıç yaptı. Endekslerde yaşanılan negatif açılış ile birlikte VIX endeksinde de yukarı yönlü hareketlenme yaşandı ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 17.17 test edildi. Dow Jones endeksinde sağlık %1.3 ve takdirsel tüketim %0.9 oranında değerlenerek en iyi performansı sergilerken talep endişeleri ile gerileyen petrol fiyatlarına paralel olarak enerji %1 civarında değer kaybederek en kötü performansı sergiledi. İletişim servisleri %0.8 kayıp ile enerjiyi takip etti. Endekste artan vaka sayıları ile birlikte yükselişe geçen sağlık sektöründen UnitedHealth %1.84 ve Merck & Co %1.58 oranında değerlenerek yatırımcılara en çok kazandıran hisselerden olurlarken yarın bilanço açıklamasında bulunacak olan Home Depot %1.1 ve tüm zamanların en yüksek seviyesini test eden Apple %1.35 değerlenerek dikkat çekti. Uzak Doğu’da vaka sayılarının artması salgın hisselerinde de tedirginliğe yol açtı. Boeing %2.3 oranında düşüş ile birlikte endeksin en çok değer kaybeden hissesi olurken petroldeki geri çekilmelere paralel olarak Chevron %1 civarı düşüş yaşadı. Walt Disney ise %1’in üzerinde kayıplarıyla dikkat çektiler. S&P500 endeksinde sağlık sektörü %1.1 civarı yükselerek en çok değerlenen sektör olurken alt yapı ve temel tüketim %0.65 civarı primlenerek ikinci ve üçüncü sırada yer aldılar. Enerji ise %1.8’lik kaybıyla en çok düşen sektör oldu. Endekste en hacimli işlemler arasında Çin’den gelen düşük perakende verileri ile %2.8 oranında düşüş yaşayan AMD’nin yanı sıra , ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi tarafından oto-pilot özelliğine resmi soruşturma açılan Tesla %4.3 oranında değer kaybetti. Dikkatleri üzerine çeken bir diğer hisse %4 civarı düşüş yaşayan Moderna oldu. Bakır fiyatlarının 50 günlük hareketli ortalamasının altına düşmesi ile birlikte Freeport-McMoran %3.3 düşüş yaşadı. Endekste dikkat çeken yükselişler arasında ise %2.3 civarı primlenen Eli Lilly ve Anthem yer aldı.

Avrupa hisse senetleri Pazartesi günü Çin’den gelen ve salgının ekonomik toparlanmayı yavaşlattığını gösteren verilerin ardından düştü. Euro Stoxx 50 endeksi %0.64, FTSE 100 %0.9 ve DAX endeksi %0.3 oranında değer kaybederek günü sonlandırdılar. FTSE 100 endeksinde bulunan 12 sektörün yalnızca 2 tanesi günü pozitif sonlandırırken bir tanesi yatay şekilde günü kapattı. Sağlık %0.5 ve gayrimenkul %0.1 oranında değerlenirken altyapı sektöründe değişim görülmedi. Enerji ve hammadde sektörleri ise sırasıyla %2.25 ve %1.57 oranında düşüş yaşayarak en kötü performansı sergileyenler oldu. Endekste dikkat çeken gelişmeler arasında AXA Singapur’u 575 milyon dolara almayı kabul eden HSBC %1.53 değer kaybederek yer alırken petrol fiyatlarında yaşanılan gerileme ile birlikte BP %2.4 oranında düşüş yaşayarak dikkat çekti. Diğer dikkat çeken düşüşler arasında %3.85 oranında kayıp yaayan Prudential ve %2.45 düşen Abrdn yer aldı.DAX endeksinde ise altyapı sektörü %1.1 oranında değerlenerek en çok primlenen sektör olurken temel tüketim ürünleri ve takdirsel tüketim ürünleri sırasıyla %1.84 ve %1.75 oranında düşüş yaşayarak yatırımcılara en çok kaybettiren sektörler oldular. Endekste en çok değerlenen hisse %1.43 ile E.On olurken Linde ve Merck %1.2 civarında değerlendi. Volkswagen ise %2.3 oranında değer kaybıyla endeksin en çok düşen hissesi oldu.

Bugün açıklanan ekonomik veriler arasında Çin Temmuz ayı perakende satış verisi beklenti olan %10.9’un altında %8.5, endüstriyel üretim %7.9 beklentisinin altında %6.4 gelerek yatırımcıları endişelendirdi. ABD tarafında ise Empire İmlat verisi beklenti olan 28.5’in altında 18.3 olarak açıklandı. Yarın piyasalar Temmuz ayı İngiltere işsizlik değişimi, Avrupa Bölgesi 2. çeyrek öncü GSYH verisini, ABD Temmuz ayı perakende satışları ve endüstriyel üretim verisini takip edecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Haftanın ilk işlem gününde Delta varyantının yarattığı global büyüme endişelerinin etkisiyle Amerikan Doları G10 para birimlerinin çoğunluğu karşısında değer kazanırken güvenli limanlar olan JPY ve CHF karşısında değer kaybetti. Dolar Endeksi, Cuma günü gerilemiş olduğu son bir haftanın dip seviyeleri olan 92.50 yakınlarından 92.65 seviyelerine yükseldi. Dolar Endeksi’ndeki hareketle paralel EURUSD paritesinde de son bir haftanın tepe noktalarından gerileme olurken 1.1800 psikolojik seviyesinden 1.1768’e kadar düşüş görüldü. GBPUSD paritesi ise 1.3880 yakınlarından 1.3830 seviyelerine geriledi.

Büyüme endişelerinin güvenli limanlara yönelimi arttırması Altın’a da alım getirirken 1790 seviyesine kadar yükseliş görüldü. 1802 seviyesindeki 50 günlük ve 1805 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalamalar direnç olarak öne çıkan seviyeler. Çin’de endüstriyel üretimin beklentinin altında açıklanması Bakır’daki satışları hızlandırdı ve 3 ay vadeli LME bakır kontratı günü %1.34 ekside olarak 9442 seviyesinden sonlandırdı. Benzer şekilde WTI ve brent petrolde de satıcılar öne çıkarken ABD kapanışında sırasıyla %1.30 ve %1.15 ekside işlem görmekteydiler.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.