TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji komisyonu heyeti, Akkuyu NGS’de incelemelerde bulundu
  • İlk Haber Ajansı İHA
  • Güncel
  • TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji komisyonu heyeti, Akkuyu NGS’de incelemelerde bulundu

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji komisyonu heyeti, Akkuyu NGS’de incelemelerde bulundu

ABONE OL
21 Kasım 2022 17:17
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji komisyonu heyeti, Akkuyu NGS’de incelemelerde bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, Komisyon Üyesi Milletvekilleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Alpaslan Bayraktar ile birlikte, ülkemizde ilk olma özelliği taşıyan ve tamamlandığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (Akkuyu NGS) inceleme programına katıldı.
Heyet; Akkuyu NGS inşaat sahasını gezerek “seyir tepesi” olarak adlandırılan 200 metre yükseklikteki bölgeden gelinen son aşamaya dair çalışmaları inceledi, NGS Yapı İşleri Direktör Yardımcısı Dmitry Romanets’den bilgiler aldı.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, yaptığı basın açıklamasında; Akkuyu NGS’nin, şu anda dünyada aynı anda 4 ünitenin inşa edildiği tek santral olduğunu söyledi.
Akkuyu NGS’nin aynı zamanda dünyanın en büyük nükleer güç santrali inşaatı alanına sahip olduğunu belirten Altunyaldız, “Tüm 4 ünitenin inşaatı aynı anda devam ediyor. 2023’te Cumhuriyetin 100. yılında ilk ünitenin devreye alınabilecek bir aşama ve süreçte gittiğine dair bilgiler verildi. Bunun yanında diğer ünitelerin de birer yıl sonra devreye girebileceğine dair bilgiler aldık.” ifadelerini kullandı.

“26 bin çalışanın yüzde 90’ı Türk işçi ve mühendislerden oluşuyor”
Altunyaldız, inşaat sahasında 26 bin kişinin çalıştığını dile getirerek, şöyle devam etti:
“Bunun yüzde 90’ına yakını Türk işçi ve mühendislerden oluşuyor. Teknoloji olarak çok büyük bir aşamanın olduğunu ifade edebiliyoruz çünkü nükleer güç santralinin teknolojisini edinme yetenekleriyle de burada Türk mühendisleri yetenek kazanıyor. Bundan sonraki aşamalarda hem ülkemizde yapılacak ilave nükleer güç santrallerinde hem de dışarıda yapılabilecek nükleer güç santrallerinde partner olma ve yetenek paylaşımı aşamasına gelen bir ülke konumunda emin adımlarla ilerliyoruz.”
Altunyaldız, Akkuyu NGS’nin enerji tedarikinden teknolojik yetenek kazanımı ve istihdam alanı oluşturmaya kadar çok önemli katkılar sunduğunu anlattı.
İklim değişikliğinin ortaya koyduğu “meydan okumalar” karşısında başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülkenin nükleer enerjiyi yeşil ve sürdürülebilir bir enerji kapsamında değerlendirme aşamasına geldiğini aktaran Altunyaldız, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde nükleer güç santralini zamanlıca devreye alma konusunda gece gündüz çalışıyoruz. Nükleer güç santrali bittiği zaman ülkemizin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 10’una tekabül eden bir oranda karşılama yapacak. Emisyon hacminde ciddi anlamda aşağı yönlü katkıda bulunacak. Sonuç itibarıyla ülkemizin elektrik güvenliğini ve enerji güvenliğini temin edecek. Doğal gazdan elektrik üreten kısmını da düşündüğümüz zaman bir anlamda yaklaşık 7 milyar metreküp doğal gazın daha az miktarda ithalatını sağlayacak. Bu da yıllık 6 milyar dolarlık bir dış alımın önlenmesi demek.”
Akkuyu NGS sahasındaki çalışmalar kapsamında 3,2 milyar dolarlık yerli alım yapıldığını dile getiren Altunyaldız, bunun 4 ünitenin bitiminde 6,9 milyar dolara çıkacağını bildirdi.
“2023’ü sabırsızlıkla bekliyoruz”
Altunyaldız, inşaat sahasında güvenlik önlemlerinin üst düzeyde olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“İnşaat alanı gibi görünüyor ama çok küçük fabrikalar, tesisler, entegrasyon alanları, büyük bir yetenek ve imalat alanın da olduğunu görüyoruz. Her yönüyle son derece iyi giden, sistematik çalışılan ve hedeflenen zamanlarda bitirilmesi öngörülen bir tesis ve çalışma anlayışı gördük. Nükleer Düzenleme Kurumu da şu anki yetkilendirmeler ve denetlemelerde bir otorite kurumu olarak ülkemizde yerini almış durumda. Bu çerçevede hem otorite kuruluş hem de süreçlerin yönetimiyle ilgili her şeyin güven altında olduğunu ifade edebiliyoruz. 2023’ü sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Santral sahasında bulunan gözlem noktasında yapılan incelemeler sonrasında bir toplantı gerçekleştirdi.
Akkuyu NGS’de düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkilileri ile diğer yetkililerden mevcut durum ve devam eden çalışmalar hakkında brifing alındı, Komisyon Üyesi Milletvekillerinin soruları cevaplandırıldı.
Akkuyu NGS’deki programa Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Gülnar Kaymakamı Musa Ayyıldız, Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar, Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı, Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Yönetici Direktörü Aleksei Frolov ve NGS Yapı İşleri Direktör Yardımcısı Denis Sezemin de iştirak etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.