Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, birçok şehirde raylı sistemlere, battıçıktı projelerine bütçe ayıran Ulaştırma Bakanlığının Mersin’e de destek vermesi gerektiğini söyledi. Mersin metrosu konusunda vatandaşlara seslenen Seçer, “Mersiniler, biraz taş olup baş yaralım. Merkezi hükümetten hakkımızı alalım. Mersin 5. Sırada vergiyi veriyorsa, Ulaştırma Bakanlığı İstanbul’a ayırdığı bütçeden, Konya’ya ayırdığı bütçeden, diğer illere ayırdığı bütçeden Mersin’e de ayırıp birçok şeyi yapabilir” dedi. Seçer, 282 itfaiyeci kadrosu için de 2 yıldır onay beklediklerini belirterek bu konuda hükümetin adım atmasını beklediklerini söyledi.
“SU BASKINLARINA ANINDA MÜDAHALE EDİLDİ”
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 2022 Yılı Kasım Ayı toplantısının 3. Birleşimi gerçekleşti. Toplantı açılışında değerlendirmelerde bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Gülnar ve çevresindeki olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşanan su taşkınlarına değindi.
Gülnar Büyükeceli’de yaşanan can kaybından dolayı üzüntü duyduğunu dile getiren Seçer, “Kentimizin batı bölgesinde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle oluşan su taşkınları ve baskınları sonucunda bölgede can ve mal kaybı yaşanmıştır. Ekiplerimiz tüm imkanlarını seferber ederek su baskınlarına zamanında müdahale etmiş, vatandaşlarımızın ve üreticilerimizin daha fazla can ve mal kaybına uğramaması adına üzerine düşeni yapmıştır” dedi.
“282 İTFAİYECİ KADROSU İÇİN İMZA YANIT BEKLİYORUZ”
Bu tür yangın, sel ve deprem gibi doğal afet durumlarında belediyenin ilgili birimlerinin personel konusunda sıkıntı çektiğini de söyleyen Başkan Seçer, merkezi hükümetten onay bekleyen itfaiye kadrosu ile ilgili taleplerinin henüz karşılığını bulmadığını söyledi.
Seçer, “Aslında itfaiye personelinin işçi kadrosunda personel çalıştırmamız doğru değil. Buna ilişkin yargı kararları var. Mahkemeden böyle bir uyarı da geldi belediyemize. 282 itfaiye kadrosu ihtiyacımız ile ilgili başvuruyu 2021 yılının şubat ayında yaptık. İkinci başvurumuzu da bu yılın eylül ayında gerçekleştirdik. Bize olumlu ya da olumsuz bir cevap gelmedi. Yargı kararlarına rağmen bu şekilde çalışmamız uygun görünmüyor. Bir de EYT ile ilgili bir düzenleme yapıldığında çok sayıda memurun emekli olduğunu düşünürsek, itfaiye personeli almamız gerekiyor. İtfaiye, toplumun can ve mal güvenliğini sağlayan bir birim. Buradan uyarmak istiyorum. Sayın Valimiz dahil herkese bu durumu arz ettim. Bakanlık yetkilileri arandı konuşuldu ama bir netice alamadık” şeklinde konuştu.
“METRO MERSİN’İN İHTİYACI”
Meclis toplantısında bazı meclis üyelerinin otopark sorununu dile getirmesi üzerine Başkan Seçer, metro projesinde 6 istasyonda otopark öngörüldüğünü hatırlattı.
Metro projesinin ulaşımda sağlayacağı rahatlama ve modernleşmenin yanı sıra 6 adet otopark sayesinde otopark sorununu da azaltacağına işaret eden Seçer, metro projesi konusunda karşılaştıkları engellemeleri gündeme getirdi.
Seçer, “Bu metro inşaatı eninde sonunda biter. Bir yıl gecikmeli biter, iki yıl gecikmeli biter ama Mersin’in ihtiyacı olan bir yatırım. İnsanların kafası karıştırıldı, Ankara’nın kafası karıştırıldı, başka faktörler devreye girdi. Her konuda önümüz açılırken birdenbire tıkandı bu iş” dedi.
“MERSİNLİLER, TAŞ OLUP BAŞ YARALIM, HAKKIMIZI ALALIM”
Metro projesi başta olmak üzere ulaşım alanındaki projelerde merkezi hükümetin destek vermesi gerektiğine işaret eden Seçer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mersinlilere sesleniyorum. Bu proje bu kente değer katan bir projedir. İstanbul’a bir bakın 200 kilometre hafif raylı, metro, raylı sistemi var. Bunları kim finanse etmiş bir bakın oraya. Konya’ya bir raylı sistem yapılıyor. Bir bakın oraya onu kim finanse edecek.Mersiniler, arkadaşlar, biraz taş olup baş yaralım. Merkezi hükümetten hakkımızı alalım. Bu koltuk bugün Vahap Seçer’in oturduğu koltuktur yarın bir başka belediye başkanı oturur. Devlette devamlılık esastır. Kazanacak olan Mersindir. Ulaştırma Bakanlığı İstanbul’a ayırdığı bütçeden, Konya’ya ayırdığı bütçeden, diğer illere ayırdığı bütçeden Mersin’e de ayırıp birçok şeyi yapabilir. Örneğin Akbelen kavşağını yapabilir. Adana’ya gidin, Konya’ya gidin, Gaziantep’e gidin, Kayseri’ye gidin. Battı çıktıların üzerindeki etiketlere bakın, kim tarafından yapılmış. Tabi ki Karayollarıı. Mersin bu ülkenin sınırları içinde değil mi? Mersin vergi vermiyor mu? Mersin 81. Sırada mı vergi veriyor? Niye yapmıyorsun Karayolları? Niye Çeşmeli-Taşucu otoyolunu yapmıyorsun? Niye biz bu baskıyı Ankara’ya kurmuyoruz? ‘Efendim burada siyasiler birbirini desteklese, diğer iller yapıyor, gidip Mersin’in hakkını Ankara’dan söke söke alalım. Belediyeler gelsin, Ticaret Odası gelsin, Borsa gelsin, milletvekilleri gelsin.’ Hep bunlar söylemde kalıyor. Biz söylüyoruz, meslek odaları başkanları, milletvekilleri söylüyor boşta kalıyor. Biz kendi aramızda rekabet edebiliriz ama ortak payda Mersin’dir. Mersin’in ortak menfaatlerinde daha çok bir arada görünme gücümüzü merkezi hükümetlere, bugün bu hükümettir, yarın başka hükümettir, göstermemiz gerekir.”
“TEKNİK KONULAR GECİKTİRME GEREKÇESİ OLAMAZ”
Toplantıda, AKP’li meclis üyesi Zafer Şahin Özturan, metro projesinde değişiklikler olduğu için Hazine ve Maliye Bakanlığının kredi onayı vermediğini öne sürdü.
Bu iddiayı “Birinden biri yalan söylüyor” sözleriyle karşılayan Seçer, Mersin halkının parasını en iyi şekilde kullanmak için projedeki bazı yerlerde değişiklik yaptıklarını ancak bunların projenin geciktirilmesine gerekçe olamayacağını söyledi.
Seçer, “TCDD’nin hızlı tren projesi var. Bizim metro projesinde bir numaralı istasyon eski otogar. İki numaralı istasyon, tren garının orada. TCDD, kendi projelerine komplikasyon olmasın diye bizim projemizle ilgili garanti istiyorlar. Bu bahse konular bizim projemizi geciktirmeye yeterli konular değil. Tamamen teknik konular” dedi.
GÜNCEL
28 Aralık 2024GÜNCEL
28 Aralık 2024GÜNDEM
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024GÜNDEM
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.