Bakan Yardımcısı Uçarmak sektörü dinledi
Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda sektör temsilcileriyle bir araya gelerek üzerinde çalışmaların devam ettiği Hal Yasası ile ilgili görüş alışverişinde bulunup iş dünyasının taleplerini dinledi. Perakende sektörünün sorunlarının da ele alındığı görüşmede yaşanan haksız rekabetin önüne geçilebilmesi adına neler yapılabileceğinden sektör temsilcilerinin çalışma koşullarına kadar birçok konu değerlendirildi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, bakanlık bürokratlarıyla birlikte çalışmaların devam ettiği Hal Kanunu öncesi görüş alışverişinde bulunmak adına Mersin’de bir dizi temasta bulundu. Temaslar kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan evsahipliğinde düzenlenen toplantıda sektör temsilcileriyle bir araya gelen Uçarmak, sektörün sorun ve taleplerini dinledi.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Ticaret Bakanlığı’nın hem Haller Kanunu hem de İç Ticaret Kanunu hazırlanırken sahanın fikirlerini alarak hareket etmesini önemsiyoruz. Konuya gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Tüm çalışmanın ticaretin dengeli devam etmesi, haksız rekabetin ortadan kaldırılıp, sermaye gücü yüksek olanların sermaye gücü olmayana orantısız güç uygulamasının önüne geçilmesi adına yapıldığını kaydeden Kızıltan, bu çalışmalara her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını söyledi.
Ticaretin devamı için üreticinin de satıcının da korunmasının önemine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Uçarmak ise çalışmaları özellikle bozulan ödeme sisteminin düzenlenmesi, üretimin devamlılığının sağlanması, hallerin modernizasyonu, marketlerle yaşanan sıkıntıların azaltılması gibi konuların düzenlenmesi noktalarında yoğunlaştırdıklarını bildirdi. Ardından sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyerek not alan Uçarmak, talepleri değerlendirip gerekli düzenlemeleri yapacaklarını bildirdi.
Sektör temsilcileri ise toplantıda Haller Kanunu içinde komisyonculuk mesleğinin doğru tanımlanması, hal içindeki komisyon sahiplerinin dükkanlarını kiraya verebilmesi, aynı şirket çatısı altında yeni bir dükkan satın almaya olanak sağlanması ve üretilen malların hallere gelip hallerde tüm malların faturalandırılarak kontrol altına alınması talebinde bulundu. Fiyatlandırma ve faturalandırma konusunda yaşanan karışıklığın giderilmesi için yeni bir düzenlemeye gidilmesi de talep edilen konular arasında yer aldı.
Perakende sektörünün ise öncelikli konusunu ulusal zincir marketlerle rekabet edebilmeleri oluşturdu. Bu konuda rekabetçi yapının bozulmaması adına düzenleme talep eden sektör temsilcileri banka faiz oranlarının yüksekliğinden, artan enerji maliyetlerine, çalışma gün ve saatlerinin düzenlenmesinden iş başı eğitim programlarının yeniden gözden geçirilmesine kadar birçok konuya değindi.