Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in deprem kuşağında olmasa bile zemin ve yapı stoku açısından risk taşıdığını, özellikle sahil kesiminde ciddi tehlike olduğunu belirterek, “Bu kentte imara açılmaması gereken yerlerde hala inşaatlar var.
Bu gerçekleri görmek zorundayız. Hepimiz siyasetçiyiz, yöneticiyiz, hesap verme sorumluluğumuz var, gerçeklerden kaçamayız. Artık Mersin’i de afetle hatta depremle yan yana koyup projeksiyonumuzu ona göre yapmak zorundayız” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin mart ayı toplantısında 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinin etkileri ve Mersin’in deprem riski gündeme geldi.Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in hem yapı stoku açısından hem zemin açısından riskli olduğuna işaret etti.
Seçer, “Hepimiz biliyoruz ki yapı stoğu sıkıntılı, bu kentte deniz kumuyla inşaat yapılmış hala yapılmaya devam ediyor. Bu kentte imara açılmaması gereken yerlerde hala inşaatlar var ve devam ediyor. Bunun altını çizmek zorundayım, bu gerçekleri görmek zorundayız. Yaptığımız imar çalışmalarına tekrar dönüp bakmak zorundayız. Zemin etüdü, evet deprem bölgesi değiliz ama siz de biliyorsunuz ki sahilde ciddi bir tehlike yaşıyoruz. Hem zeminde hem yapılarda. Bu konulara artık dönüp bakmak lazım. Elimiz kolumuz bağlı depremi beklersek güvende değiliz. 1 ay telaşlandık, ondan sonra unutmaya başlayalım bir şey olmamış gibi. Bu gerçekle tekrar yüzleşebiliriz. Çocuklarımız bize intizar etmesin, sadece yapı stoğunu dönüştürmek değil depremde birçok yeni bina da yıkıldı. İstediğiniz kadar yasa yapın eğer uygulamada zafiyet varsa sıkıntı” dedi.
“ARTIK MERSİN’İ DEPREMLE YAN YANA DÜŞÜNMELİYİZ”
Deprem felaketinde, 1999 depreminden sonra çıkarılan İmar Yönetmeliği’ne göre yapılan binaların da yıkıldığını ifade eden Seçer, “Çünkü ona uygun olarak yapılmamış. Ona göre demir kullanılmamış, ona göre zemin etüdü yapılmamış, ona göre statik hesabı yapılmamış, sonuç hüsran. Sonuç acı, sonuç gözyaşı. Hepimiz siyasetçiyiz, yöneticiyiz, hesap verme sorumluluğumuz var, gerçeklerden kaçamayız. Artık Mersin’i de afetle hatta depremle yan yana koyup projeksiyonumuzu ona göre yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Mülkiyeti belediyeye ait olan Kırmızı Lacivert İşhanını deprem felaketinden sonra boşalttıklarını ifade eden Seçer, “Kırmızı Lacivert işhanını 6 Şubat ikinci depremi yaşadıktan sonra derhal boşalttık. Oraya bir daha personelimiz çıkmadı” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde “Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı” kurulmasına dair teklifi meclise sunduklarını kaydeden Başkan Seçer, belediye meclisi üyesi Ali Dinsever’in, meclisin deprem ve yapı stoku konusunda genel görüşme yapması teklifini de oylamaya sundu.
Teklif oy birliğiyle kabul edildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki günlerde deprem gündemiyle toplanarak konuyu tüm yönleriyle ele alacak.
GÜNCEL
19 Aralık 2024GÜNCEL
19 Aralık 2024GÜNDEM
19 Aralık 2024SPOR
19 Aralık 2024GÜNDEM
19 Aralık 2024SPOR
19 Aralık 2024SPOR
19 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.